login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silická Jablonica: Jablká a ich spojenie s obcou

@ :: Historické foto ::     Jan 08 2014, 15:53 (UTC+0)

Silická Jablonica, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej starší manželský pár pri skladovaní úrody jabåk. Južná časť Slovenského krasu, kde sa Silická Jablonica nachádza, patrila vďaka priaznivej teplej klíme k ovocinárskym oblastiam aj v dávnejšej histórii. Nakoniec, už v roku 1386 bol pôvodný názov obce Jablonca, čo svedčí minimálne o dvoch skutočnostiach.

Prvou skutočnosťou je národnostný pôvod zakladateľov obce. V 14. storočí tu žilo viac obyvateľov so slovanskými koreňmi, na severe Uhorska začali Maďari prevládať až v čase tureckých nájazdov, keď unikali z juhu. Podľa historika Branislava Varsíka je teda aj stredoveký názov Jablonca jasným dôkazom toho, že dedinu pôvodne založili Slováci a pomaďarčená bola až neskôr.

Druhou skutočnosťou, ktorú možno vyčítať z pôvodného názvu, je zameranie dediny. Je veľmi pravdepodobné, že už v daných časoch boli pôvodní obyvatelia najmä ovocinári. O tom svedčia aj mená dvoch susedných obcí - Hrušov a Jablonov nad Turňou.

Opis územia z prelomu 19. a 20. storočia konštatuje, že tieto dediny boli známe nielen ako vinárske, ale najmä ako pestovatelia ovocia. Doslovne sa píše, že išlo o ovocné sady, ktoré svojou veľkosťou zásobovali mnohé mestá. Tunajší obyvatelia nepredávali celú úrodu hneď po zbere, ale skladovali ju na slame v podzemných pivniciach úctyhodných rozmerov. Robili tak, aby predajná komodita v čase zberu neklesla veľmi na cene a aby mali čo ponúkať počas celého roka. Svojráznym špeficikom bola výroba jablčných muštov a vína, ktoré však nevyvážali, ale používali pri miestnych oslavách. Neskôr k tomu pribudla aj tradícia výroby pálenky.

Jednotné roľnícke družstvo v Silickej Jablonici vzniklo až v roku 1952 a taktiež bolo zamerané na správu ovocných sadov. Práve z tohto obdobia pochádza aj táto fotografia, keď pripravovali jablká na vývoz do skladov a predajní.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok miestnych obyvateľov obce Silická Jablonica.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 6423