login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Kaštieľ Čákiovcov

@ :: Gelnica - okolie ::     Oct 03 2013, 11:08 (UTC+0)

.


.


.


.


Kluknava, okres Gelnica: Popri barokovom kostole sv. Kataríny Alexandrijskej patrí medzi architektonické dominanty obce kaštieľ rodiny Čáki (Csáky). Ešte pred niekoľkými rokmi stál ako ruina, avšak vďaka renovácii a úpravám pre potreby honosného penziónu znova získal svoju pôvodnú podobu. Dnes poskytuje služby miestneho infocentra a ubytovanie.

História kaštieľa

Po tom, ako po meči vymrel rod Turzovcov (Thurzo), ktorý vlastnil Kluknavu a tá sa na základe rodinnej príbuznosti dostala do majetku Čákiovcov, Imrich III. Čáki dospel k rozhodnutiu vytvoriť rodinné sídlo svojej rodovej vetvy v tejto obci. V tomto čase tu už stálo južné krídlo kaštieľa s dvoma vežami, ktoré vzniklo za čias Turzovcov v druhej polovici 16. storočia. Táto stavba sa však pravdepodobne nestala súčasťou dedičstva, pretože v roku 1693 ešte kaštieľ patril Gabrielovi Bertótymu (Berthóty), avšak potom už prešiel do vlastníctva Čákiovcov. Postavený bol v renesančnom štýle, čo bolo na časy moderného baroka a honor šľachtickej rodiny Čákiovcov veľmi nemoderné.

V roku 1715 sa začalo nielen s dostavbou kaštieľa, ale i prestavbou už jestvujúcej časti. Práce trvali päť rokov. Na stavbu použili kamene z blízkeho Richnavského hradu, ktorý sa v historických listinách už v roku 1605 spomína len ako "dirutum castrum Rickhno", teda ruiny. Po dokončení kaštieľa v roku 1720 malo sídlo vonkajšiu podobu, ktorá sa zachovala do dnešných čias.

Kaštieľ obývala švagriná Imricha Čákiho, ktorou bola grófka Eva Klobušická. Po jej smrti v roku 1728 ho osídlili Čákiovci. Chladné prostredie hrubých múrov im pravdepodobne nevyhovovalo, pretože tu bývali vždy len od jari do jesene a na zimu chodievali do Talianska.

Aj po vzniku I. Československej republiky, keď mnohé šľachtické rody opustili územie nového štátu a pôda im bola v pozemkovej reforme skonfiškovaná, nehnuteľnosti v podobe stavieb ostávali ich majetkom aj naďalej. Tieto však reálne nevyužívali a snažili sa ich zo zahraničia predať. Takto tomu bolo aj v Kluknave. V roku 1940 (teda až za čias vojnového Slovenského štátu), odkúpila od Čákiovcov kaštieľ obec Kluknava. Mala v ňom svoj úrad komisára (starostu) obce, notára a sídlila tam i škola. Od roku 1956 aj lekár, knižnica a telovýchovný zväz.

Po vystavaní nového miestneho národného výboru slúžil kaštieľ ako sklad techniky jednotného roľníckeho družstva a neskôr i sena. Počas dlhých desaťročí úplne schátral a začal sa rozpadať. Po zániku JRD stál ako ruina. Až v posledných rokoch ho odkúpila súkromná spoločnosť, ktorá v súlade s požiadavkami pamiatkarov zachovala historický štýl a zreštaurovala ho.

Súčasnosť

Kaštieľ slúži ako účelové zariadenie. Poskytuje ubytovanie stredného a vyššieho štandardu v historickom štýle, priestory na menšie konferencie a workshopy, ale aj iné spoločenské podujatia. Reštauračné služby ponúka pre ubytovaných hostí alebo na objednávky. Súčasťou služieb je infocentrum.

Kontakt

Penzión Biela dáma a Čierny rytier
Kluknava 178
053 51 Kluknava

Telefón: 053 44 737 20
E-mail: recepcia@whiteladyandblackknight.com
Web: www.whiteladyandblackknight.com

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
- Slavomíra Hubinská a kolektív: Kluknava
- Pamiatky Východoslovenského kraja v štátnych zoznamoch


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.