login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Zádiel, Hrhov: Planinou Horný vrch na vyhliadku

@ :: Okolie ::     Mar 08 2012, 13:38 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


Zádiel – okres Košice-okolie, Hrhov – okres Rožňava: Planinou Horný vrch vedú dve turistické značky – červená a žltá. Červená spája sedlo Soroška so Zádielskou dolinou a žltá prechádza zo Zádielskej doliny cez planinu do obce Hrhov. Pokiaľ sa rozhodnete pre žltú značku, očakávajte, že v závere trasy pred zostupom do dediny sa dostanete na miesto s nádherným výhľadom na Turniansku kotlinu. Otvorí sa pred vami rozľahlý priestor údolia vymodelovaného riekou Turňa, rovno pred sebou uvidíte planinu Dolný vrch a územie Maďarska, pohľad na Hrhovské jazerá a po ľavici to už bude pohľad z vtáčej perspektívy na otvorenú kotlinu s výhľadom na bralá ústia Zádielskej tiesňavy.

Spočiniete na mieste so skalami bohato prerastanými skalnými ružami, kde sa hodno zastaviť a vychutnať si atmosféru, v ktorej hľadíte nadol z prevýšenia asi sto metrov. Naviac je to tá časť Slovenského krasu, ktorá nie je turisticky frekventovaná a pokiaľ radi kráčate v tichosti, máte veľkú šancu pozorovať srny alebo jeleňov.

Je to miesto, ktorého obraz sa vám vynorí a vnesie do vašej duše pokoj a harmóniu aj mnoho dní po jeho návšteve, keď budete zmáhaní každodenným stresom a rutinou.

Trasa

Výstup ma planinu Horný vrch začína na konci Zádielskej doliny. K celkovému času je teda potrebné pripočítať ešte čas, ktorý potrebujete, aby ste sa na začiatok trasy dostali. Pokiaľ idete rovno Zádielskou dolinou zo Zádielu, je to cca 1 hodina a 15 minút. Ak sa tam vyberiete z Hačavy cez Hačavské sedlo, musíte si pripočítať cca 1 hodinu a 50 minút.

Zo Zádielskej doliny až do Hrhova idete stále po jednej a tej istej žltej turistickej značke.

Čas po žltej značke: 2 hodiny a 50 minút.

Prevýšenie:

Zádielska dolina, horáreň: nadmorská výška 450 metrov
Planina Horný vrch: nadmorská výška cca 700 metrov
Obec Hrhov: nadmorská výška cca 200 metrov
Celkové prevýšenie: cca 250 výškových metrov
Celkové klesanie: cca 500 výškových metrov

Odporúčaný smer

Túto trasu odporúčame prejsť v opísanom smere a určite nie v opačnom. Má to dve príčiny. Opísaný smer vám garantuje väčšinou klesanie, opačný výstup z Hrhova na planinu by bol oveľa namáhavejší, v nástupe strmý a na jednom úseku pri skalách takmer „po štyroch“. Druhou príčinou je jednoduchšia orientácia. Opäť ide o rovnaký úsek, teda z planiny do Hrhova. Značenie je veľmi slabé (2011), môžete poblúdiť v spleti úzkych chodníčkov vyšliapaných zverinou. Ak idete v opísanom smere, takmer po celý čas máte dedinu pod sebou, vidíte ju a orientácia je jednoduchšia. Ak by ste sa však predsa len rozhodli ísť tadiaľ opačne – teda nahor, značku môžete stratiť a na niektorej z početných zvieracích cestičiek absolvovať intenzívny kurz predierania sa hustým porastom pichľavých krov šípkových ruží.

Opis trasy

Trasa začína na rázcestí turistických značiek v hornej časti Zádielskej doliny v lokalite Horáreň. Spočiatku vedú vľavo červená a žltá značka súbežne, vstupujú do lesa, kde začína stúpanie. Po niekoľkých krátkych minútach sa dostanete do lokality Po Vápennou stráňou, kde sa značky rozchádzajú. Žltá smeruje viac doľava, červená ide rovno. Všimnite si, že ste chôdzi nejaký čas venovali, zároveň ste už prekonali 25 výškových metrov a značenie na žltej značke je rovnaké ako v doline, teda 2 hodiny a 50 minút do Hrhova. Tento zmätok značkárov ignorujte a stúpajte nahor.

Na úseku necelého kilometra vás čaká trochu strmšie, ale jediné stúpanie trasy. Zádielsku dolinu máte po ľavej strane, za chrbtom Baksovú dolinu. Podklad cesty je tvrdá udupaná zem pomerne širokého lesného chodníka. Po chvíli sa dostanete na okraj planiny, z ktorého síce nie sú výhľady, ale okamžite sa vám uľaví. Pred vami je úsek, ktorý vedie príjemným, čiastočne zvlneným, ale prevažne rovinatým územím. Ste už hore.

Značkovanie je v tomto úseku relatívne dostatočné, ale dávajte pozor a nenechajte sa zviesť širokou lesnou cestou, ktorá je prejazdná aj autom. Nie je totiž celkom totožná s turistickým značením.

Značka sa tiahne veľkým oblúkom v smere na západ, niekoľkokrát vstupuje na širokú cestu a opäť ju opúšťa. Na viacerých miestach prechádza z pásma lesa na menšie i rozľahlejšie lúky, ktoré najmä v letnom období očaria množstvom kvetov typických pre vápencové podložie. Nie je výnimkou, ak tu napočítate aj zo desať druhov motýľov. Pôvodne listnatý les sa mení na zmiešaný s niekoľkými skupinkami smrekovcov opadavých.

Po chvíli sa prejdete okolo poľovníckej chaty Tanya a dostanete k prvému z posedov, za ktorým za nachádza jaskyňa Čertova diera. Tu ste v polovici cesty. Žiaľ, pokiaľ so sebou nemáte GPS so zabudovanou turistickou mapou, neviete bod presne určiť, pretože značka ide ďalej bez akéhokoľvek upozornenia, že Čertova diera je nablízku.

Aj ďalšia trasa, vedúca rovnako prevažne rovinatým lesom s viacerými menšími vápencovými skalkami, je značená dobre. Naraz les skončí a ocitnete sa na lúčke na okraji strmého svahu. Pohľad, ktorý sme opísali v úvode tohto článku, určite stojí za to. Zastavte sa, vychutnajte si pohľad a nasávajte atmosféru.

Poslednou časťou trasy je zostup po strmom svahu z planiny do Hrhova. Najmä na začiatku to ide riadne z kopca, miestami sa pri malých skalách musíte pridàžať aj rukami. Neskôr sa objaví úzky chodníček, ktorý neklesá kolmo nadol, ale vedie miernejšie. Tu je značkovanie slabé, avšak už po celý čas vidíte dedinu, kam smerujete.

Kam ďalej

Keď prídete do Hrhova, môžete si pozrieť Hrhovský vodopád, pôvodne gotický kostol so zachovanými obrannými múrmi, reformovaný kostol z 18. storočia, alebo sa ísť prejsť k Hrhovským rybníkom a zájsť na Veľký Paklan.



Pre možnosť návštevy tohto miesta odporúčame turistickú mapu: VKÚ Harmanec - Slovenský kras - Domica – mierka 1 : 50 000

Pozrite si trasu na mape: Freemap.sk

Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.