login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košice – Alpínka: Chodník zvedavých myšiek

@ :: Okolie ::     Nov 03 2011, 18:53 (UTC+0)



Košice: V Čermeľskom údolí pri parkovisku na Alpínke oproti konečnej zastávke Detskej železnice sa začína jeden z mála turistických náučných chodníkov, ktorý je venovaný deťom predškolského veku a deťom 1. stupňa základných škôl. Zriadili ho Mestské lesy Košice, je nenáročný a ako miesto na príjemnú prechádzku poslúži dobre aj dospelým.

Charakteristika terénu

Chodník zvedavých myšiek je dlhý iba 1,5 km a prechádza nenáročným terénom. Je udržiavaný a v mieste nástupu upravený prírodnými schodmi, ďalej v teréne dreveným premostením ponad malú roklinu i lavičkami. Výškové prevýšenie je zanedbateľné. Hneď na začiatku sa nachádza upravená studnička s pitnou vodou. Chodník končí s možnosťou prechodu na asfaltovú cestu pri golfovom ihrisku, kde sa na okraji lesa nachádza upravený prístrešok s lavicami, stolom a ohniskom. Návrat po asfaltke na Alpínku netrvá ani 10 minút.

Téma náučného chodníka

Na Chodníku zvedavých myšiek nájdete 10 informačných tabúľ, ktoré sú dobre zvládnuté textovo i graficky tak, aby dokázali priblížiť život v prírode dieťaťu porozumiteľnou formou.

Návštevníka informuje napríklad o kolobehu vody v prírode a význame tejto životodarnej tekutiny pre rastliny, zvieratá i človeka. Tiež o význame ticha, resp. zlého vplyvu hluku a liečivosti pobytu v prírode. Ïalšie z tabúľ sú venované životu stromov z hľadiska tvorby kyslíka, ale tiež ich potreby pre živočíchy i človeka. Rovnako tu návštevník nájde informácie o svete rastlín, stromových húb, života, ktorý je viazaný na miestny potok, zvláštnostiach ihličnanov, živočíchov hôr od statných diviakov až po malých plchov a podobne.

Posledná z informačných tabúľ tvorí test. Dieťa má zodpovedať, čo vidí na jednotlivých fotografiách a čo má aký význam v prírode. Správne odpovede sa nachádzajú na druhej strane.

Možno pokojne konštatovať, že pridanou hodnotou tohto náučného chodníka je skutočnosť, že sa nezameriava len na vymenovanie toho, čo tu rastie, behá a lieta, ale predovšetkým poukazuje na súvislosti. Teda na vzájomnú symbiózu jednotlivých častí prírody, ktoré dohromady tvoria ucelený biotop schopný vlastného života. Samozrejme, to všetko dieťaťu prijateľnou formou, vhodnou tiež pre školy v rámci školských výletov či vychádzok.


Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.