login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Tereziánska štolňa (Priechodný kanál)

@ :: Gelnica - okolie ::     Jun 09 2011, 18:19 (UTC+0)



Smolník, okres Gelnica: Pokiaľ sa pozriete do turistickej mapy, uvidíte severozápadne od Smolníka medzi kopcami Malá Hekerová a Vtáčí vrch vyznačený „Priechodový kanál“. V Smolníku je známy skôr podľa svojho historického názvu Tereziánska štôlňa alebo tunel Mária Terézia. Táto podzemná chodba zabezpečená stále udržiavanou baníckou výstužou je historickým banským dielom a i v súčasnosti je priechodná.

História pamiatky

Potom ako v roku 1768 pri Smolníku postavili vodnú nádrž Úhorná, do ktorej priamo alebo kanálmi priviedli okolité potoky, nastal problém. Z nádrže Úhorná sa odvádzala voda kanálom Grob na pohon banských strojov, ale parné píly v doline, ktoré čerpali z niekdajších potokov, časom nemali dostatok vody. Vzhľadom na to, že v Smolníku sa veľa problémov snažili riešiť „po banícky“, ani teraz tomu nebolo inak. Rozhodnutie bolo jasné – napojiť sa na Bystrý potok, ktorý tečie v susednej doline za horami. Vzhľadom na nemecké („mantácke“) obyvateľstvo Smolníka mala dolina meno Markschreibersgrund a Bystrý potok bol Schellenseif. Banského diela sa zmocnil merač E. Nikolassy.

Práce začali na oboch koncoch súčasnej štôlne naraz, pričom ju viedli tak, aby ňou mohla voda pretekať samospádom. Sekalo sa ručne – dlátami, čo možno v podzemí dodnes vidieť na viacerých miestach. Ak vezmeme do úvahy, že dielo stavali v 18. storočí, je až obdivuhodné, ako sa baníci z oboch strán stretli. Úplne bezproblémové to nebolo. Štôlňa je vysoká 190 cm, avšak na mieste stretu má 6 metrov. Baníci teda išli presne oproti sebe, ale nie v rovnakej výške. Podľa tradovaných spomienok počuli búchanie kladív o dláta, lenže zvuk išiel zhora, na druhej strane zdola. Tak v hornej časti šachty začali kopať nadol a spojili sa.

Tereziánska šachta je úžasným dielom s dåžkou 1986 metrov, na ktorom pracovali baníci takmer 26 rokov! Dokončená bola v roku 1794 a pomenovali ju na počesť v tom čase už zosnulej cisárovnej Márie Terézie. Voda tu pretekala podľa plánov, keďže otvor pri Smolníku je 15 metrov nižšie ako ústie pri Bystrom potoku. Prietok bol dostačujúci a poskytoval 70 litrov za sekundu.

Šachtu v minulosti bežne využívali obyvatelia Smolníka a okolia, keď si chceli skrátiť cestu do Nižných Hrablov alebo Švedlára.

Súčasnosť

Obe strany Tereziánskej štôlne sú osadené plechovými vrátami a zvyčajne zatvorené. Časť vody preteká po dne a časť je už vedená potrubím, čo slúži ako zdroj pre zásobovanie Smolníka. Štôlňa je udržiavaná, dobre vystužená podperami a po celej dåžke kanála prechádza vyvýšená lávka, takže sa dá prejsť „suchou nohou“.

V zime podzemie obývajú menšie druhy netopierov, predovšetkým podkovár malý, ucháč veľký, netopier fúzatý a netopier vodný.

Cesta zo Smolníka k Tereziánskej šachte nie je zatiaľ (jún 2011) nijako značená. Odporúčame riadiť sa turistickou mapou a GPS. V prípade vážneho záujmu o prechod týmto podzemným dielom radíme obrátiť sa vopred na Obecný úrad v Smolníku.

GPS Teréziánskej štôlne: N 48°43,438' / E 020°44,002'


Obecný úrad
Smolník 1
055 66 Smolník

Telefón: 053 4897 116, 053 4799 130
E-mail: obecnyuradsmolnik@stonline.sk , obec@smolnik.sk


Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol na základe svojej publikačnej činnosti a osobných konzultácií Ing. Ján Fritsch. Informácie o netopieroch pochádzajú z publikačnej činnosti Dr. Samuela Pačenovského.









***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.