login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Betliar: Náučný chodník obce

@ :: Roznava - Okolie ::     May 17 2011, 15:39 (UTC+0)







Betliar, okres Rožňava: Pokiaľ navštívite Betliar a popri prehliadke kaštieľa máte ešte záujem o krátku exkurziu do dejín, ponúka sa vám možnosť prejsť sa po náučnom chodníku. Nie je to náročná túra, práve naopak. V pokojnom prostredí, ktoré možno porovnať k vidieckemu korzu, si môžete prezrieť pamätihodné objekty a dozvedieť sa čosi viac o ich minulosti.

Náučný chodník začína i končí priamo v dedine. Jeho prvá tabuľa sa nachádza pred kultúrnym domom neďaleko vstupu do areálu kaštieľa. Celkovo je tabúľ osemnásť. Ako sa necháte viesť, postupne zisťujete, že aj za zdanlivo menej výraznými domami či inými objektmi sa nachádzajú zaujímavé stopy miestnych dejín, priam učebnicové príklady niekdajšej vidieckej architektúry, ale i stopy ľudí, ktorí vstupovali do regionálnej histórie takmer dejinotvorne.

Betliar je obec s bohatou šľachtickou históriou rodu Bebekovcov, no najmä Andrášiovcov. Nečudo, že na pomery dediny tu nájdete mnoho zaujímavého. Napríklad stredoveký katolícky kostol, barokový evanjelický kostol s úžasnou krstiteľnicou, historickú budovu správcov grófskych lesov s atypickým súsoším, ale aj miesta, kde pôsobili ľudia, ktorí by asi za iných okolností ostali zabudnutí. Tak si všimnete aj honosný dom podnikateľa Aloiza Šébla z čias I. ČSR, muža ktorý v čase po ukončení SNP zachránil obec (,ako sa o tom píše v literárne zrekonštruovanom príbehu Zajatci). Neminiete dom husľového virtuóza a hudobného skladateľa Juraja Kazameka, ani miesta kde gróf Andráši založil hasičskú zbrojnicu, či obelisk s patrónom všetkých odvážnych sv. Jána Nepomuckého.

Súčasťou náučného chodníka je i prechádzka k pamiatkam z čias, kedy sa bezprostredné okolie dediny industriálne rozvíjalo v hutníckej časti Nižná Maša. Svoj priestor dostal i pomník padlým hrdinom na miestnom cintoríne, prostredie príjemne dotvára malý park uprostred obce.

Náučný obecný chodník obce Betliar nepožaduje podávanie športových výkonov, ale ponúka pokojnú prechádzku a oboznamuje s miestami hodnými pozornosti.

Zoznam tabúľ náučného chodníka:

1. Kultúrny dom
2. Kostol rímskokatolícky sv. Alžbety vdovy
3. Kostol evanjelický augsburského vyznania
4. Evanjelická fara
5. Hasičská zbrojnica
6. Budova správy lesov
7. Budova obecného úradu
8. Malý park
9. Socha sv. Jána Nepomuckého
10. Rodinný dom na Polomskej ulici
11. Bytový dom v lokalite „Píla“
12. Budova základnej školy
13. Budova železničnej stanice
14. Bytové domy na Nižnej Maši
15. Dom Aloisa Šébla
16. Rodný dom Júliusa Koššutha
17. Pomník padlým na miestnom cintoríne
18. Hospodárska budova Kaštieľa Betliar

GPS: Začiatok náučného chodníka N 48°42,357' / E 020°30,667'

Slavomír Szabó






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.