login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košická Nová Ves: Kostol svätého Ladislava

@ :: Historické foto ::     Oct 08 2005, 15:26 (UTC+0)

1


2

Košická Nová Ves: Približne v strede niekdajšej historickej obce, dnes mestskej častí Košic, sa nachádza farský kostol Svätého Ladislava, ktorý je starší ako samotná obec.

Aj keď sa to zdá na prvý pohľad zvláštne, v stredoveku sa mnohé kostoly stavali aj pri cestách medzi dedinami, takže slúžili viacerým obciam súčasne. V jubilejnej pamätnici z roku 1904, venovanej storočnici košického biskupstva, sa uvádza, že tento kostol bol založený v roku 1297 a opravený v roku 1510 košickou mestskou radou.

V kapitole Kroje Košickej Novej Vsi, sme už písali o spore medzi pánmi z Rozhanoviec a Košicami, vďaka ktorému páni z Rozhanoviec museli mestu odstúpiť územie, na ktorom sa nachádza súčasná Košická Nová Ves. Daný spor začal niekedy po roku 1270, takže odstúpenie územia a založenie kostola termínovo sedia. Je však dosť pravdepodobné, že i keď už v tom čase a nasledujúcich rokoch existovali pri kostole nejaké usadlosti, charakter dediny ešte nemali. Svedčí o tom skutočnosť, že o Košickej Novej Vsi ako o dedine poznáme prvú písomnú zmienku až z roku 1553. Bola to poddanská obec mesta Košice.

Kostol Sv. Ladislava niekoľkokrát menil vzhľad, neustále sa zväčšoval. Dnešnú podobu nadobudol až po roku 1925, kedy prešiel kompletnou prestavbou. Na historických fotografiách vidieť pôvodný vzhľad kostola.

Fotografia č. 1. vznikla okolo roku 1885. Kostol má ešte drevenú šindľovú strechu a taktiež zvonicu. Mimochodom, je dôvodné sa domnievať, že pôvodný vzhľad v čase výstavby bol ešte skromnejší. V stredoveku sa v tunajších končinách stavali so zvonicami zvyčajne len katedrály. Filiálne kostoly mali klasické strechy, pričom zvonice stáli ako samostatné drevené vežičky vedľa kostolných budov.

Fotografia č. 2 pochádza z roku 1923, teda tesne pred úplnou prestavbou. Za povšimnutie stojí, že v tejto fáze kostol na streche zvonicu nemá. Pravdepodobne opäť stála v drevenej vežičke niekde bokom od stavby, aj keď ju fotografia nezachytáva.

- sl -

čitateľov: 6288