login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rejdová: Stála etnografická výstava

@ :: Roznava - Okolie ::     Oct 15 2010, 09:00 (UTC+0)






Rejdová, okres Rožňava: Uprostred obce pár krokov od vzácneho barokového kostola stojí malá drevenica bez popisného čísla. Je to jeden z najstarších rejdovských domov a patrí medzi šesť pamiatkovo chránených dreveníc, ktoré sa v obci nachádzajú. Na prvý pohľad upúta pozornosť svojou modrou farbou. Tá bola minulosti pre miestne domy typická a nazýva sa tu šmolková. Nemá to nič spoločné s modrými rozprávkovými trpaslíkmi šmolkami. Ide iba o zhodu náhod, tento odtieň modrej tu mal takéto označenie dávno pred vznikom populárneho rozprávkového seriálu.

Drevenice boli vždy pokryté šindľom. Rejdová slamené strechy nepoznala. Výroba šindľov tu pretrváva dodnes a miestni obyvatelia vravia, že i polovica Východnej sa pýši práve ich výrobkami.

Šmolková drevenica ponúka turistom možnosť zhliadnuť obecnú etnografickú výstavu, ktorá je rozdelená do dvoch miestností. V prvej sa nachádza tradičná murovaná pec, figuríny s pôvodnými miestnymi krojmi, pôvodný nábytok a veci dennej potreby. Zaujímavo pôsobí už samotná miestnosť, najmä predstava, že niekedy to bol v dome jediný obytný priestor pre všetkých členov mnohopočetnej rodiny.

V druhej miestnosti so samostatným vchodom sa nachádza domáca dielňa. Môžete v nej vidieť pôvodné nástroje ako kolovrat na spriadanie nití z priadze, krosná na tkanie látok, dobový remeselnícky stôl pong, ale aj rôzne česadlá na konope, vretienka a mnohé ďalšie.

Výroba konopných látok patrila k tradičnej činnosti miestneho obyvateľstva, i keď priadlo sa tu a splsťovalo aj chološňové súkno z ovčej vlny.

Drevenice ako príbytky v Rejdovej dominovali približne do štyridsiatych rokov 20. storočia. Kamenné domy boli zriedkavejšie, i keď z kameňa sa stavali sýpky. Nie veľké a nie mnohé, pretože podhorská obec bola skôr orientovaná na chov dobytka, drevorubačstvo a furmančenie než pestovanie plodín, pre ktoré tu nie sú veľmi vhodné prírodné podmienky.

Stála etnografická výstava v šmolkovej drevenici je prístupná na požiadanie. Stačí sa obrátiť na obecný úrad:

Obecný úrad Rejdová
Rejdová 47
049 26 Rejdová

Telefón: +421 58 788 32 40 (41) Fax: +421 58 788 32 42
E-mail: starosta(at)rejdova.sk


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.