login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Markušovce: Spišské pirohy

@ :: Tradičné recepty ::     Jun 15 2010, 17:22 (UTC+0)

Markušovce, okres Spišská Nová Ves: Pod termínom spišské pirohy si každý predstaví pirohy z bielej múky a plnené bryndzou, ale skutočnosť je taká, že skutočné spišské pirohy sa v minulosti robili zo zemiakového cesta. Od dediny k dedine sa to menilo, ale nie všade ich plnili čistou bryndzou. Často vyrábali plnku, v ktorej okrem bryndze boli aj zemiaky. Takáto plnka bola hustejšia a sýtejšia.

Suroviny na uvarenie 60 – 70 pirohov:

- 200 gramov bryndze
- 600 gramov zemiakov
- 500 gramov hladkej múky
- soľ
- pohár vody na cesto (ďalej hrniec vody na varenie)
- pol pohára mlieka
- kyslá smotana (niekto radšej viac, niekto menej)
- slanina (niekto radšej viac, niekto menej)
- čerstvá pažítka (môže, nemusí)

Všetky zemiaky uvaríme do mäkka. Asi tretinu z nich popučíme (rozmixujeme) vo vode. Vznikne nám zemiaková kaša, ktorú zahustíme múkou, pridáme trochu soli a opäť poriadne premiešame. (Do cesta môžeme pridať žåtok, ale zvyčajne sa nezvyklo.) Pomúčime dosku, na ktorej cesto rozvaľkáme na tenko – s hrúbkou 1 až 2 milimetre.

Zemiaky, ktoré nám ostali, poriadne popučíme a zmiešame s bryndzou. (Dnes možno použiť aj výkonný mixér. Možno pridať aj trochu nasekanej pažítky – na jar sa tak zvyklo.) Tým máme hotovú plnku.

Z rozvaľkaného cesta hrnčekom vykrajujeme kolieska a do ich stredov dávame plnku. Na každé koliesko asi 1 vrchovatá kávová lyžička plnky. Cesto kolieska preložíme na polovicu a okraje zatlačíme vidličkou, aby plnka pri varení nevyšla na povrch.
Pirohy vhodíme do vriacej vody a varíme, až kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme a v site opláchneme pod tečúcou vodou, aby neboli mazľavé a neprimerane mäkké.

Na tanieri ich polejeme kyslou smotanou a popraženou slaninou. Môžeme aj popraženou cibuľkou alebo nasekanou čerstvou pažítkou. V súčasnosti ich niekto uprednostňuje len poliate roztopeným maslom, čo však dedinskí ľudia v minulosti nerobievali.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 7199