login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Markušovce: Kristína Dobranská – ľudová rozprávačka

@ :: Nositelia tradícií ::     Mar 11 2010, 15:29 (UTC+0)

Markušovce, okres Spišská Nová Ves: Začalo to niekedy v časoch, keď ešte doznievala atmosféra II. svetovej vojny. V kúrii vedľa markušovského kaštieľa klopalo malé dievča na bránu baróna Vilanda. Prekvapenej šľachtickej rodine sa predstavilo ako Kristínka a povedalo, že dostalo svoju prvú úlohu v dedinskom divadle. A keď má hrať pred ľuďmi, mohli by jej požičať smoking alebo aspoň cylinder. Prekvapený barón nevyšiel z údivu a nemohol odmietnuť...

Pani Kristína Dobranská venovala dedinskému divadlu kus života. Jej spomienky sú hodné spísania, z čoho by určite vzišla kniha ako sonda do súkromných dejín obce, kde sú hrdinami tí, o ktorých oficiálna história nikdy nehovoriť nebude. A predsa vytvárali pestrý kolorit ako základ vidieckeho života so špecifickou a neopakovateľnou atmosférou. To pretože v časoch, keď bola globalizácia neznámym pojmom, tvorila každá dedina svojbytnú kultúru. Dnešnou terminológiou by sa dalo napísať aj svojbytnú komunitnú kultúru. Teda to, čo už väčšine obcí dávno chýba a chceli by to opäť vzkriesiť, ale cesty sa hľadajú ťažko...

Pracovala štyridsaťjeden rokov na jednej a tej istej pošte. Poznala každého v Markušovciach, vedela o všetkom, kde sa čo šuchlo. V divadle hrala veselé i smutné postavy a dokázala si udržať charakter role, i keď padol opitý herec z pódia medzi ľudí, alebo musela improvizovať, pretože ostatným práve vypadol text.

Improvizácia reči na určenú tému, to naozaj ovláda úctyhodným spôsobom. Naivné divadlo v Markušovciach zaniklo, no jej nadanie, ktoré už dávno pretavila do ľudového umenia, ostalo. I keď sa narodila vo vojnovom období a svoje roky radšej nepočíta, s entuziazmom vstupuje na pódiá rôznych obecných kultúrnych domov a folklórnych festivalov.

Jej rozprávanie v spišskom nárečí zvyčajne približuje dávno zabudnuté príbehy - napríklad z prostredia povojnových volieb v Markušovciach alebo o mužovi, ktorého hľadala celá dedina utopeného v Hornáde, zatiaľ čo on doma spal. Nechýbajú ani staré povesti, ktoré sa viažu ku kaštieľu, markušovskému hradu či zo života rodu Mariášiovcov (Mariássy). Často siaha do veršovanom podaní Spišských klapancií. S charakteristickým humorom neobchádza ani zvyky, ktoré do života dedinčanov vstúpili po prevratnom roku 1948, tiež skúsenosti žien s „výdobytkami“ novej spoločnosti, akými boli napríklad rekreácie v kúpeľoch.

Samostatnú kapitolu tvoria veršované epické príbehy, ktoré s určitým nadhľadom možno porovnávať s baladami Janka Kráľa. I tie sú založené na tradovaných povestiach a príhodách, ktoré počula už možno ako malé dieťa. Píše a recituje ich, pretože sa v tom vidí a baví ju sledovať obecenstvo, ktoré jej načúva. Vídavať ju vystupovať najmä v sprievode folklórneho súboru Markušovčan, čo dodáva jej prezentácii ďalší rozmer. Toto nie je skanzen ani múzeum tradičného umenia, kde nie je dovolené dotýkať sa exponátov. Toto je živá kultúra, ktorá i vďaka nej ešte celkom nezanikla.

Pani Kristína Dobranská sa prezentuje najmä na Spiši, ale chodieva aj na súťaže, medzi ktorými svoj prím drží Kysucké Lodno. Je držiteľkou asi desiatich rôznych ocenení, ale ako sama dodáva, to nie je dôležité. Dôležité je, či ju ľudia chcú vidieť na pódiu, či jej naslúchajú a či sú s jej vystúpeniami spokojní. Rada príjme každú ponuku, kde takého obecenstvo nájde.

Kontakt:
Katarína Dobranská, Sv. Jána Nepomuckého 38, 053 21 Markušovce
Tel: 053 / 44 98 132

(spracoval: Slavomír Szabó)

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 5859