login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Náboženské púte a slávnosti

@ :: Historické foto ::     Sep 04 2005, 22:38 (UTC+0)

1


2


3


4

Nováčany, Rudník: V júni na sviatok Božieho tela sa v Nováčanoch vždy konala netradičná omša. Začala normálne v kostole, ale potom vyšli všetci zúčastnení von a v procesnom sprievode kráčali dedinou. Pred šiestimi domami boli postavené malé altánky – domáce oltáre, pri ktorých stáli ozdobené brezy. Pred každým domácim oltárom sprievod zastal a nasledovala spoločná modlitba. Potom sa všetci vrátili do kostola, kde omša skončila.

Na tieto stránky sa zvyčajne snažíme dávať staršie fotografie. Fotky č. 1 a 2 však pochádzajú zo 60-tych rokov 20. storočia. Ukazujú, že tento miestny zvyk nezanikol ani v časoch šírenia komunistického ateizmu. Zanikol až neskôr, v čase svetonázorovej plurality avšak i globalizácie vidieka.

Fotografie 3. a 4. pochádzajú z rovnakého obdobia a zachytávajú atmosféru pri púti ku Kostolu sv. Anny, ktorý stojí osamotený v lesoch nad Rudníkom. Tu sa náboženské púte konajú ešte stále, vždy počas víkendu v týždni, kedy má meniny Anna.

Kostol sv. Anny dal postaviť jasovský prepošt Andrej Sauberer v roku 1750 ešte najskôr ako murovanú kaplnku, ale už v roku 1751 tamojšie náboženské púte potvrdil pápež Benedikt XIV. pápežskou bulou. Podľa zachovaných písomných prameňov ľudia toto miesto navštevovali hromadne na púte 5 krát ročne. Prečo? V Rudníku sme našli povesť, ktorá sa traduje k tomuto miestu. Prečítajte si poviedku Zjavenie svätej Anny.

-sl-
čitateľov: 7221