login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nováčany: Pohreby patria k životu

@ :: Historické foto ::     Aug 19 2005, 15:54 (UTC+0)

1


2


3


4

English version / Anglická verzia

Nováčany: Fotografie, ktoré vidíte na tejto stránke, nepatria v rodinných albumoch k tým, čo vyvolávajú spomienky s úsmevom. Naopak, ide o smutné a bolestné udalosti, rozlúčky s blízkymi osobami. Pohreby patria k životu obce rovnako ako krstiny či svadby, na tom človek nič nezmení. A v rozmanitosti tradícií rôznych regiónov, boli aj pohrebné rituály medzi jednotlivými dedinami rozličné.

Najzaujímavejšia je fotografia č. 1. Ide o pamätný, v histórii Nováčan nezabudnuteľný pohreb. Bolo to v roku 1943, keď sa namiesto zdravého muža z vojnového frontu vrátilo do dediny v uzatvorenej pozinkovanej truhle telo bez hlavy. Dovtedy priamymi bojmi viac-menej nedotknuté Nováčany v plnej krutosti spoznali neľudskosť vojny.

Pri truhle pred kostolom stoja zoradení dobrovoľní obecní hasiči. O tom, že neplnili svoje úlohy len pri požiaroch, sme už raz písali.

Fotografie č. 2, 3, 4 sú mladšie, konkrétne z roku 1965. Bol to čas vlády ateistov, avšak ich ideológia sa ani v časoch najväčšej totality pohrebných rítov nedotkla. Na vidieku v prevažnej miere ostali cirkevné.

V tých rokoch nebývali domy smútku na cintorínoch bežné, skôr výnimočné. Màtve telá vidiečanov dokonca ani neostávali v chladiacich boxoch pitevní. Naopak, každá rodina sa snažila mať nebožtíka doma. Ten ležal počas troch dní v otvorenej truhle, ktorá bola uložená v najchladnejšej miestnosti domu. Vo vedľajšej izbe či izbách pritom prebiehal život takmer ako inokedy, spávalo sa tam.

Počas troch dní chodili obyvatelia dediny „rozlúčiť“ sa so zosnulým , každým večerom sa tam pri otvorenej truhle konali aj spoločné modlitby. Až potom truhlu uzatvorili a prišiel kňaz, aby vykonal cirkevný pohreb.

Bohoslužba za pokoj a spásu duše nebohého sa konala pod holým nebom na dvore domu, kam vyniesli i truhlu. Po jej ukončení kráčala zvyčajne celá dedina v spoločnom smútočnom sprievode za rakvou až na cintorín, kam nebožtíka uložili do hrobu.

-sl-
čitateľov: 7398